BARE BLÅBÆR? – en utstilling om en selvfølgelighet?

Publisert . Sist endret . i kategorien Aktuell informasjon

BlåbærI mars åpner vi en ny utstilling på Kulturtorvet!

Utstillingen er opprinnelig produsert av Agder naturmuseum og botaniske hage i samarbeid med Anette Rattfelt, og med bidrag fra FN-Sambandet. Den ble vist på Agder Naturmuseum sommeren 2011. Nå er utstillingen kommet hit til Lindesnes og har fått et litt annen ”innpakning”.

Blåbær er for de fleste en selvfølgelig ressurs, men til tross for at planten er vanlig over det meste av landet er det ennå mye omkring planten som er ukjent for de fleste av oss.
I dag er blåbær kjent som noe av de sunneste en kan spise, men synet på blåbær som matressurs har endret som gjennom tidene.
Veldig mange har minner knyttet til hyggelige blåbærturer som barn eller blåbærplukking for vinterforråd.
Hvem plukker blåbær i dag, og hvor kommer blåbæra fra – de som havner i kjøpesyltetøyet eller i pillene fra ”helsekosten”?
Kan vi regne med blåbær som en ressurs for framtida, eller kan de som fortsatt vil plukke blåbæra selv, stå overfor nye utfordringer?

Utstillingen tar for seg både biologien til planten og om noe av dens økologiske betydning og selvsagt også om blåbær og kulturhistorie. Blåbær har til tider vært eksportert fra Sørlandet til England.

Litt av utstillingen er utendørs. I museumshagen skal vi plante ut blåbærplanter som finnes i de norske skoger; den europeiske typen: Vaccinium myrtillus.  Men vi har også plantet ut flere eksemplarer av ulike sorter av Amerikanske blåbærsorter / hageblåbær.

Et viktig element i utstillingen er også boka "BLÅBÆR minner, mat og smak" skrevet av etnologene Anette Rattfelt og Simen Lunøe Pihl, begge bosatt i Lindesnes kommune.
Boka har flotte fotografier av fortfatterne og fotografen Peter Nyblom.
Boka omhandler både biologien til blåbærplanten og om den betydningen blåbær har hatt for folk tidligere og opp mot vår samtid. Det er mange flotte bilder, også av matrettene det er oppskrifter på. En fristende bok!

I forbindelse med Kulturtorvet sin sommerutstilling ”Bare Blåbær - en utstilling om en selvfølgelighet?”, oppfordrer vi kommunens innbyggere til å låne oss gjenstander som har relasjon til blåbær; gamle bærplukkere, spann etc, eller minner knyttet til blåbæret eller gjenstandene og selvfølgelig oppskrifter hvor blåbæret inngår som en av ingrediensene.